Payroll, wat is het?

Als je ervoor kiest om met een payrollbedrijf aan de slag te gaan heb je ontzettend veel keuze uit veel verschillende aanbieders. Eerst is het wel van belang om te weten wat payroll inhoudt en wat een payrollbedrijf precies doet. Payroll neemt alle juridische en administratieve zorgen van de werkgever uit handen. Tegen een vergoeding wordt het zorgdragen voor de werknemers overgenomen door een payrollbedrijf. Als het ware lijkt het dat een bedrijf het werkgeverschap aan het bedrijf geeft. Vervolgens is het bedrijf juridisch werkgever en hebben zij de werknemers op hun loonlijst staan. Het payrollbedrijf heeft het personeel van de werkgever ook op papier in dienst. Hiermee wordt ook gelijk het grootste verschil tussen payrolling en salarisadministratie aangeduid. Wanneer de salarisadministratie wordt uitbesteed blijf je als werkgever nog wel gewoon juridisch werkgever. Een bedrijf dat payroll diensten aanbiedt neemt natuurlijk niet alles over. Maar welke taken nemen ze over en welke taken niet? Allereerst de taken die ze over nemen. Zoals eerder aangegeven neemt het payrollbedrijf de medewerkers over op administratief, arbeidsrechtelijk en juridisch gebied over op papier. Aangezien het bedrijf de werknemers op papier in dienst neemt, worden ze automatisch juridisch werkgever. En omdat ze juridisch werkgever worden neemt het payrollbedrijf automatisch ook de arbeidsrechtelijke risico’s op zich.

Comments are closed.