Salarisadministratie voor het MKB

Hiermee wordt namelijk het salaris en de verschuldigde bedragen berekend. Daarbij komt ook het rekening houden met loonbelastingverklaringen, verminderingsbeschikkingen en de door werknemers afgegeven abonnementen en kaartjes wanneer zij een onkostenvergoeding krijgen voor het reizen per openbaar vervoer via de salarisadministratie. Daarnaast is het ook van belang om andere beloningen goed en duidelijk geadministreerd te hebben zodat het overzicht vanuit de computer direct helder is. Bij beloningen kan worden gedacht aan afdrachtsverminderingen, eindheffingen en verstrekkingen, onkostenvergoedingen enĀ  onkosten voor de carpoolregeling of vrij-vervoerregeling. Het belangrijkste is dat de gehele salarisadministratie zeven jaar bewaard wordt. Dit is te vergelijken met de verkoopadministratie en het grootboek. Het kan soms lastig zijn om als starter een salarisadministratie aan te leggen. Daarom is het mogelijk om hulp te krijgen van de MKB Servicedesk. De salarisadministratie bestaat uit veel verschillende soorten papieren en formulieren. Toch is niet alles van even groot belang. Waar vooral aan gedacht moet worden zijn de loonstaat, de loonstrook en de jaaropgave. Het overzicht voor de werkgever van de verdiensten van de werknemers is de loonstaat.

Comments are closed.